PRIVACY DISCLAIMER

© 2018 Unplug Jezelf

Kracht: Stress is niet de oorzaak van je burnout

April 20, 2017

 

Duh. Was mijn eerste reactie toen ik de kop van dit artikel las:

Opgebrand? Stress is niet het probleem van NRC.

Maar ik heb makkelijk praten. Ik sta al aan de andere kant van die donkere tunnel.

Ook heb ik inmiddels al veel over de onderwerpen stress en burnout gelezen maar ook als ik terugkijk op mijn eigen oorzaak en herstelproces kan ik zeggen:

Stress was niet de oorzaak. Het was hoe ik er mee om ging.

 

Laatst postte 365 dagen succesvol de quote: Je kunt alleen stress krijgen van jezelf.

Wát?! Was m'n eerste reactie. Maar think about it. Hoe ga je er mee om.

 

Het gaat namelijk niet om stress. Stress is zelfs goed voor je!

Maar om dát te begrijpen zal ik je eerst moeten uitleggen wát stress nou is. 

Bij stressvolle situaties maak je het stresshormoon cortisol aan. 

En cortisol is helemaal geen verkeerd hormoon, want het het houdt je scherp.

Vroeger, in de oertijd, als je op jacht ging voor je eten, maakte je cortisol aan als er een gevaarlijk dier op je pad kwad. Je gaat dus in de overlevingsmodus! Het maakt je alert!

 

Hoe ben je dan opgebrand geraakt?

Door verkeerd om te gaan met die stress. Door geen pauze te nemen, door niet naar de signalen te luisteren van je lichaam, die signalen van stress, dat je het rustiger aan moet doen, dat je op die rem moet trappen... Je ging maar door, door, door!

 

Mijn verhaal: Mijn vader werd ziek terwijl hij aan het werk was in Amerika.

Hij kreeg het aan z'n hart en moest daar een viervoudige bypass ondergaan.

De dag erna is m'n moeder halsoverkop in alle hysterie er naar toe gevlogen.

We stonden allemaal in de overlevingsstand, er was geen tijd om er echt bij stil te staan.

En 'tuurlijk, ik was al heel lang niet meer happy met m'n werk, ik was niet aan het doen wat ik wilde of waar mijn talenten benut werden. Ik was van mezelf verwijderd geraakt.

Dat heb ik pas veel later ontdekt...

Maar in deze situatie met m'n vader, dacht ik, ik kan toch niks doen, m'n ouders zitten aan de andere kant van de wereld. Ik was bang, maar iedereen zei dat hij er zo goed als nieuw uit zou komen, dat dit de meest uitgevoerde operatie is...dus waarom zou ik in de put gaan zitten? 

De fout die ik heb gemaakt is, is dat ik de knop had omgezet en me op m'n werk had gestort. Die knop om was niet erg, want aan thuis op de bank zitten had ik (of wie dan ook) ook niks gehad, maar doordat ik die knop volledig had omgezet, was ik niet meer in het moment en stond ik helemaal niet meer stil bij wat deze hele situatie nou met mij deed.

Ik ging door, door, door! 

 

3 maanden later zat ik thuis.

 

Uiteindelijk gaat het om balans. Dus dat je ook energiebronnen hebt en niet alleen maar energiezuigers. Wat ik toen in de situatie met m'n vader had moéten doen (na veel zelfonderzoek en therapie ;)), werken was prima, maar ik had vaker stil moeten staan bij hoe ik me voelde. Meer mindful.

 

Hoe ga jij om met stressvolle situaties? Ik wil het weten!

 

Heb je het 50 DAYS programma al gecheckt?

Dan krijg je iedere dag een video in je mailbox met allerlei tips & tricks en do's en don'ts voor je burnout. Dan hoef je niet te lezen, maar alleen maar te luisteren! Woei! Geef je op en start aanstaande maandag! 

 

 

 

 

 

Please reload

RECENTE BERICHTEN

March 30, 2018

October 30, 2017

Please reload

ARCHIEF
Please reload

ZOEKEN OP TAGS
Please reload