PRIVACY DISCLAIMER

© 2018 Unplug Jezelf

Herkenning: HSP en Burnout

September 15, 2016

 

 

Deze blogpost is best wel een persoonlijk blog, want echt lang niet iedereen in mijn omgeving weet hoe ik hiermee worstel: HSP en burnout.

HSP: Hoog Sensitief Persoon.

Jep, ik hoor heel m'n leven al hoe gevoelig ik ben, maar hoog sensitief is toch another level.

Ik schreef er al kort over in het vorige blog. 


Een HSP is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details  op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor HSP’s al snel te veel zijn; zij raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels.

First things first: Het is goed te beginnen met een HSP test.

Deze test heeft mij destijds een hoop inzichten gegeven maar het begon met een vriendin die zei: 'Maar Tamaar, jij bent gewoon hoog sensitief joh, wanneer ga je er nou wat mee doen?'

(Deze vriendin is zelf ook echt HSP en helpt me enórm met mijn struggles).


Na deze test, waarbij ik behoorlijk hoog scoorde, ben ik gelijk aan de slag gegaan.


Ik werkte als assistent manager in een grote winkel en kreeg allerlei gekke dingetjes. Die gekke dingetjes zijn pas begonnen tijdens m'n reïntegratie na m'n burnoutperiode. 

Mijn HSP is dus echt tijdens m'n burnout heftiger geworden, of meer in ontwikkeling geraakt. 

M'n ogen kunnen dan soort van in elkaar lijken over te lopen en dan soort van flitsen.

Heel moeilijk uit te leggen. Of alsof ik ineens tegen een muur aan knalde, zo extreem was de vermoeidheid dan ineens. Zelfs als ik gewoon alleen in de trein zat kon ik zo'n klap vermoeidheid krijgen. Ik gaf m'n burnout de schuld want ik kon het verder ook niet verklaren. Maar nu blijkt dat dat niet mijn eigen energie is, maar die van een ander die ik dan oppikte.


Voor mij zijn die sneaky vreters (uit het vorige blog, dingen die mij onbewust veel energie kosten) dus mensen die ver van zichzelf staan, mensen die niet zichzelf zijn, mensen die verdrietig of moe zijn. Dit zijn energieën van andere mensen.

Maar ook teveel prikkels of lawaai zuigen mij onbewust leeg. 

Dit is voor mij zo ontzettend lastig want het enige wat de boel onder controle houdt is op tijd eten en opletten met suikers (daar heb je hem weer!).

Soms helpt het me, als ik bijvoorbeeld met iemand afspreek voor Unplug Jezelf. Dan eet ik chocola of ik pak een blikje cola om juist die energie te voelen en te zien of het goed voelt. 

Het is ook echt de kunst om het als talent te gaan inzien en kunnen inzetten als hulpmiddel.

De 'flitsende ogen' is voor mij echt een teken dat het niet goed is.


HSP voegt nog een extra laag toe aan je burnout waar je doorheen moet.

Bij burnout is het van belang om je eigen lichaam en energie te voelen maar dan is het nog eens de kunst om te gaan voelen of het jou energie is of is het de energie van een ander wat je oppikt.

Ook zal je nog meer moeten afwegen voor je een beslissing maakt. Past het écht bij je? 


Mocht dit iets zijn wat je herkent, er zijn coaches en trajecten speciaal gericht HSP en burnout. Wellicht is het iets voor jou om uit te zoeken en hiermee aan de slag te gaan. Laat je het me weten? Succes!

 

 

Please reload

RECENTE BERICHTEN

March 30, 2018

October 30, 2017

Please reload

ARCHIEF
Please reload

ZOEKEN OP TAGS
Please reload