PRIVACY DISCLAIMER

© 2018 Unplug Jezelf

Plezier: Energiegevers en -vreters bij burnout

September 8, 2016

 

Ik had hem laatst al even snel op de Facebook Page gezet als oefening: wat zijn jouw energiegevers-en vreters? Maar zo makkelijk is het niet als je echt diep erin zou duiken want er hoort aardig wat zelfkennis bij.


Zo heb je activiteiten die heel veel energie kunnen geven of vreten. Maar ook personen of energieën die je misschien oppikt. 

Daarvoor is het sowieso handig om een HSP-test te doen. Bij mij is mijn HSP enorm in ontwikkeling gegaan bij mijn burnout en is het iets waar ik nog enorm aan moet wennen en mee wil leren omgaan.


Tijdens een burnout moet (ja, je moet) je gaan leren luisteren naar je lichaam en je energie.

Hier kan mindfulness, maar ook yoga enorm bij helpen want je leert te luisteren en signalen op te pikken die je lichaam geeft.

En daarna kan je gaan bekijken wat nou je gevers en vreters precies zijn.


Zo heb ik veel behoefte aan positieve vibes. Iedereen denk ik. Maar inspiratie is voor mij echt een drijfveer. Ik moet creatief kunnen zijn. Goede gesprekken en diepgang geeft mij veel meer dan oppervlakkige gesprekken in de kroeg.

Een vreter is als ik iets moet doen wat ver van mij af staat. Ik heb dan ook echt de belofte naar mezelf gemaakt om dat nóóit meer te laten gebeuren.


Een paar goeie vragen om jezelf te stellen voordat je iets afspreekt met iemand, of voor je die opdracht aanneemt, of whatever, zijn: Wat geeft het mij? Word ik er echt blij van? En ook essentieel: kan ik het aan? Moet ik het nou wel willen? Om bijvoorbeeld voor 10 personen te koken met de kerst.


En zo heb je ook nog de sneaky energiegevers-en vreters. Vooral vreters eigenlijk. Dat je het in het moment totaal niet doorhebt maar na afloop totaal bent leeggezogen.

Zo is bij mij een vreter als mensen niet zichzelf zijn of ver van zichzelf af staan. Dan voel ik me dus echt helemaal leeglopen, maar dat had ik van tevoren nooit kunnen zien aankomen.

Ook heal sneaky is lawaai of teveel prikkels in de omgeving waar je je bevindt. Of die befaamde supermarkt die je ineens een paniekaanval bezorgt. Been there!

En je leert er weer van! En zo ga je de volgende keer niet meer om 3 uur 's middags naar de supermarkt of de stad in, maar vroeger op de dag. Dat is voor jezelf zorgen!

 

 

Please reload

RECENTE BERICHTEN

March 30, 2018

October 30, 2017

Please reload

ARCHIEF
Please reload

ZOEKEN OP TAGS
Please reload